Categories
NASDAQ News Stock Exchange xCH

Asia-Stillehavsmarknadar stig etter at feiringa av det kinesiske nyttåret er over

Etter avslutninga av feiringa av det kinesiske nyttåret opplevde dei fleste marknadane i Asia-Stillehavsregionen oppgang då dei opna igjen. Sør-Korea og Singapore hadde positive prestasjonar, med Kospi- og Kosdaq-indeksane som steig henholdsvis 1,16% og 1,28%. I Japan klatra Nikkei 225 opp 1,82% ved opninga og passerte 37 000-merket, og nådde det høgaste på 34 år. Også Topix presterte godt og stig med 1,02%. Dersom Nikkei opprettheld desse vinstane og lukkar over 37 000, vil det oppnå det høgaste nivået på 34 år. Australias S&P/ASX 200 starta derimot dagen med marginale tap og markerte sin tredje dag med tilbakegang.

Kinas marknadar var stengde for veka på grunn av feiringa av det kinesiske nyttåret, medan Hongkong ventar med å opne igjen på onsdag etter å ha vært stengd på tysdag.

I USA nådde Dow Jones Industrial Average eit nytt høgdepunkt på måndag og stig med 0,33% og landa på 38 797,38. På den andre sida gjekk S&P 500 ned med 0,09%, og Nasdaq Composite gjekk ned med 0,3%.

I mellomtida viste Japans indeks for prisar på varer innanfor bedriftssektoren (CGPI) ein økning på 0,2% i januar samanlikna med året før, noko som var betre enn forventningane til økonomar. Denne vekstrate er høgare enn den reviderte raten på 0,2% for desember. På månadleg basis var CGPI uendra, noko som indikerer nedgang samanlikna med måneden før.

CGPI måler prisendringar på varer som blir handla innanfor bedriftssektoren, og reflekterer inflasjonspress. Denne auka inflasjonen i bedriftssektoren i Japan tyder på potensiell økonomisk vekst og positive marknadsforhold framover.

Ofte stilte spørsmål (FAQ):
1. Kva var marknadsprestasjonane i Asia-Stillehavsregionen etter feiringa av det kinesiske nyttåret?
– Sør-Koreas Kospi-indeks auka med 1,16%.
– Singapores Kosdaq-indeks auka med 1,28%.
– Japans Nikkei 225 klatra med 1,82% og nådde det høgaste nivået på 34 år.
– Australias S&P/ASX 200 hadde marginale tap og markerte sin tredje dag med tilbakegang.

2. Kvifor var Kinas marknadar stengde?
– Kinas marknadar var stengde for veka på grunn av feiringa av det kinesiske nyttåret.

3. Når opna Hongkong igjen for handel etter stenginga i samband med feiringa av nyttåret?
– Hongkong opna igjen for handel på onsdag etter å ha vært stengd på tysdag.

4. Kva var marknadsprestasjonane i USA?
– Dow Jones Industrial Average nådde ein ny topp, med ein oppgang på 0,33%.
– S&P 500 gjekk ned med 0,09%.
– Nasdaq Composite gjekk ned med 0,3%.

5. Kva var Japans indeks for prisar på varer innanfor bedriftssektoren (CGPI) i januar samanlikna med året før?
– CGPI viste ein økning på 0,2% i januar samanlikna med året før, og overgjekk økonomane sine forventningar.

Nøkkeltermar/jargon:
1. Det kinesiske nyttåret: Ein tradisjonell festival som blir feira i fleire land i Asia for å markere starten på det kinesiske månekretstearet.

2. Kospi: Børsindeksen for Sør-Korea, som representerer dei største selskapa som blir handla på Korea Exchange.

3. Kosdaq: Børsindeksen for Sør-Korea, som representerer mindre og mellomstore selskap som blir handla på Korea Exchange.

4. Nikkei 225: Børsindeksen for Japan, som måler prestasjonen til dei 225 største selskapa som er oppførte på Tokyo Stock Exchange.

5. Topix: Børsindeksen for Japan, som representerer alle selskapa som er oppførte på Tokyo Stock Exchange sin første seksjon.

6. S&P/ASX 200: Børsindeksen for Australia, som måler prestasjonen til dei 200 største selskapa som er oppførte på Australian Securities Exchange.

7. Dow Jones Industrial Average: Ein børsindeks i USA som måler prestasjonen til 30 store, offentleg eigde selskap.

8. S&P 500: Ein børsindeks i USA som måler prestasjonen til 500 store selskap som er oppførte på børser.

9. Nasdaq Composite: Ein børsindeks i USA som representerer prestasjonen til over 2500 vanlege aksjar som er oppførte på Nasdaq-børsen.

10. Indeks for prisar på varer innanfor bedriftssektoren (CGPI): Ein måling av prisendringane på varer som blir handla innanfor bedriftssektoren i Japan, og som reflekterer inflasjonspress.